Keta brød fra Karabakh


0 Comments | Last Update: juli 13, 2015

Keta-brød fra Karabakh – brød med smørefyld 

Dejlig og smagsfuld sød brød, som kan spises med en kop te eller kaffe. Er elsket af både børn og voksne. Godt nok bliver man tyk af det, hvis man spiser i hverdagen, men hvis I gerne vil hygge Jer med noget, som er anderledes end almindelige skære- eller småkager , så kan jeg varmt anbefale keta-brødet. Desuden er opskriften fra vores gamle område – Karabakh.

keta1

Til surdejen:
Gær – 35 gr
Vand – 500 ml
Sukker – 1 spsk.
Mel – ca 13 spsk (måske mere)
Salt – knivspids
 

Til fyldet:
Flormelis – 280 gr
Ghee (Klaret smør) – 300 gr.
Mel – 500 gr
Vaniljesukker – 1,5 tsk
Salt – knivspids

Til dejen:
Surdejen
Olie – 250 ml
Sukker – 4 spsk
Æg – 2 stk
Mel – 700 gr

1 æg til pensling

En eller flere dage før I skal bage skal vi tilberede smørret – Ghee. Tager smør og smelt den i en gryde ved svag varme. Når smørret er fuldstændig smeltet lad gryden stå og smuldre 1 time ved svag varme. Tager gryden af og lad smørret blive afkølet et par timer. Bemærk, at I skal bruge til fyldet 300 gr ghee efter at den er blevet afkølet. Så det er bedre, hvis I smelter lidt mere smør, så mangler I ikke det, når I har brug for det. Hvis I har nogen ghee tilbage, så kan I sagtens lægge den i køleskabet og bruge det il maden eller til næste gang. Dog skal I ikke beholde smørret i lang tid.

Surdejen:
Tage vandet og opvarm den til den er lunket. Oplys gæren i vandet, tilsat sukker, salt og melet og bland massen godt. Massen skal have kærnemælk konsistens, måske lidt tykkere. Men ikke alt for tykt. Så hvis 13 spise sker mel ikke er nok, så tilsat mere. Jeg vil råde at tilsætte melet 3-4 spsk ad gangen. Så kan I tjekke tykkelse. Grundet til at der kan bruges mere eller minde mel, er melets kvalitet.

Når massen er klar læg den et lunket sted, og lad massen forstørres. Husk at lægge en dyb tallerken unde skålet, hvis skålet ikke er så stor, så massen ikke løber ud, når den hæves. Husk at røre i massen 2 gange – 10 minutter imellem. Jeg plejer at lægge surdejen i 30 minutters tid og røre den 2 gange. Efter den sidste omrøring venter jeg 10 minutter, så kan surdejen bruges.

Dejen: Tage en skål og hæld en halv del af melet, som skal bruges. Hæld surdejen ind, tilsat sukret, saltet, olien og æggene ind. Ælt dejen rigtig godt med tilsætning af melet, som er tilbage til dejen er smidig og dejlig at røre. Hvis dejen kræver mere mel, så brug lidt mere. Tildæk dejen med fugtig klud og læg den ud til lunket sted i 1,5 time. Mens dejen hæves, ælt den 2-3 gange, dæk den med kluden og lad den være.

keta new 1

Mens dejen hæves, gør fyldet klar.

Fyldet:
Afkølet ghee skal piskes godt med flormelis i mindst 5 minutter. I kan sagtens bruge elpisker. Efterhånden tilsat vaniljesukker i smørret. Når I har pisket smørret godt med flormelis, tilsat efterhånden melet. Fyldet er klar. 

keta new 3

Vi kan nu begynde at formere keta-brødet. Del dejen i 10 lige dele og lave boller ud af den. Fyldet skal således deles i 10 lige dele. Hver bolle rul ud til en cirkel. ca 15 cm diameter. 1/10 del af fyldet lægges i midten på dejen, kanterne samles godt sammen således, at det bliver en bolle med fyld i, og bollen skal bagefter udrulles igen fladt. Se biledet.

keta new 5

keta new 4

Det ligner lidt pitabrød. Pas lige på, at dejen ikke rives, ellers kommer dejen ud. ”Pitabrødene” stikkes med en gaffel og pensles med pisket æg.

keta new 6

Bag hver keta-brødet i ca 20 minutter i forvarmet til 220 grader ovn eller til de bliver lidt røde.

keta2

Keta-brødet afkøles. Når den serveres skæres den i smalle 2-3 sm. brede dele.

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email