Pirozhki


0 Comments | Last Update: maj 6, 2015

 

Pirozhki (Pirojki)

Pirojki, eller brød med fyldet, kommer oprindeligt fra Rusland, men vi, azerbaijaner, har lavet opskriften om efter vores smag og det er meget populær både hjemme hos os og generelt i Azerbaijan. Hvis vi skal rejse, så laver vi pirojki, så vi kan tage dem med og nyde det i toget eller i bilen. Den er rigtig god til picninc fester. Det kan sagtens bruges som erstatning for pølsehorn. Der findes foskellige slags af pirojki. Vi hjemme laver pimært pirojki i ovnen. Men der findes også en anden slags – pirojki, som steges i olien. Her finder I opskriften på pirojki i ovnen. I kan bruge forskellige fyld til det. Jeg giver opskrifter på 2 af dem. Fra opskriften I får ca. 50 stk. af pirojki. Opskriften har jeg arvet fra min mormor. Derfor kalder jeg dem for mormors pirojki.

Gæremassen:
25 gr gær
500 ml mælk eller vand
13 spsk. mel
1 spsk sukker
1 knips salt

Dejen:
Gæremassen (see ovenpå)
150 gr margarine
1 æg
800 gr mel
4 spsk. sukker
1 kaffeske salt

Til 1 portion af dejen:

Fyld 1:
Kartofler 7 mellemstore
Løg – 4 mellemstore
Salt og pepper

Fyld 2:
Okse- eller kalvekød – 500 gr.
Æg – 3 stk.
Dild efter smag
Løg – 4 mellemstore
Salt, pepper og sumakh

1-2 æg til pensling

Vi begynder med fyldet

Skær løget i små firekanter og steg dem til de er gyldne. Kog kartoflerne til de er mør og mos dem til kartoffelmos. Tilsat stegte løg til mosen og smag med salt og pepper.

Okse- eller kalvekød koges til kødet er mør. Skær løget i små firekanter og steg dem til de er gyldne. Kog ægget hårdt. Hak kødet fint, og tilsat mosede æg og hakkede dild til kødet. Til sidst tilsat stegte løg. Smag med salt og pepper.

pirojki old 2

Nu fortsætter vi med dejen.

Gæremassen:

Oplys gæren i lunt mælk (vandet kan også bruges i stedet for mælken), tilsat til mælken 1 spsk sukker, 1 tsk salt og ca. 12-13 spsk mel således, at bladningen ligner yoghurts konsistens. Læg den til et lunt sted i 30 minutter, bare husk at lægge en tallerken under, for massen skal “vokse” og kan komme ud af skålen, hvis I har valgt en lille skål. Husk at røre i massen mindst 2 gange.

Dejen:

Oplys margarine og lad den afkøles.

Tag en anden skål og hæld ca. 300 gr. mel i den.  Kom i melet gæremassen, smeltet margarine, æg, 4 spsk sukker, lidt salt. Rør i dejen og tilsat melet efterhånden således, at dejen bliver glat og ikke slipper til hænderne. Bemærk, at I kan bruge lidt mere mel, end jeg har angivet i opskriften. Det er afhængig af melet. Tildæk dejen med en viskestykke og læg den til et lunt sted i 1,5 times tid. Husk at røre dejen 2-3 gange i den tid.

Del dejen i lige små dele ca 50 gr. vægten og lav boller ud af dem. Læg bollerne på en viskestykke og tildæk dem med en anden.

pirojki teze 2

Følg vejledingen nedenunder:

  1. Tag en bolle ad gangen og rul den til en cirkel med diameter 6-7 sm.
  2. Læg fyldet med 2 tsk på dejen.
  3. Saml dejen til et båd og klap kanterne rigtig godt.
  4. Vend “båden” om og form pirojki

pirojki teze 1

Læg pirojki på en brandepande og læg dem til side til hævning i 30 min.

pirojki teze 3

Pensl pirojki med piskede æg og bag dem i en forvarmet til 180 grader ovn i ca. 20-25 minutter eller indtil de er gyldne.

pirojki new 2

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email