Brød Tendir


0 Comments | Last Update: maj 6, 2015

 

Brød Tendir

Til 1 stort eller 2 små stk. brød

300 ml vand
250 gr. mel
20 gr. gær
¾ tsk. salt
1 spsk. sukker

Ud over:
200-250 gr. Mel
Salt

Til pensling:
1 spsk. Yoghurt blandet med vand (1 til 3)
Birkes

I gamle dage bagte man altid brød i Azerbaijan i specielle ovne – Tendir eller mest kendt i Danmark Tandori. Disse ovne blev bygget efter speciel teknik. Man lavede et stort hul inde i jorden og indemuret blev smurt med ler. Man brugte brænde for at optænde ilden i den, og da brændet blev til glødende kul var ovnen klar til brugs. Man kan lave forskellige slags mad i ovnen, f.eks. Kylling eller fisk med fyld, eller kebabs. Men mest brugte man det til at bage brød. Brødet blev klistret til indemuret og forblev klistret, indtil brødet er klar og brødekonen fjernede brødet fra ovnen. En af de bedste miner fra barndommen, da min morfar ståede tidligt op, gik på torvet og købte brændende varm friskt brød, som vi nød alle sammen ve morgenbrøds bordet i fælleskabet – familiens 3 generationer.

Det var meget underligt at kigge, hvordan brødet bages i Tendir. Da man kiggede på det for første gang, blev man bange for at ”brødkonen” vil falde ned i hulet og blev brændt. Men praktikken gør sit. Kvinden, som bagte brødet, dykkede ind i hulet og rejste sig op igen, ligesom der var nogen som støttede personen indefra hulet. Det gik lynhurtigt, at man ikke kunne helt forstå – var hun nede i hulet, har personen klistret fast brødet på væggen? Der gik ikke så meget tid, og færdigbagt brød lå foran dig og kaldte dig – ”Spis mig, spis mig”. Det allersværeste er – at beskrive hvordan brødet duftede. Det er umuligt at beskrive det. Men hvis I en gang duftede til det friskbagte Tendir brød, vil I aldrig glemme duften. I alle de år har jeg aldrig duftet til noget lignende mere.

I det moderne Azerbaijan har man opfundet også moderne Tendir. Nu laver man ikke længere hul i jorden, men bygger en ovn ovenpå, men ellers teknikken er det samme. Ovnen skal smurtes af lær, brødet klistres på indemuren og der bruges brænde. Her kan I se nogle billeder af Tendir og hvordan man laver Tendir brød.

I dag vil jeg præsentere Jer oprindelig opskrift af Tendir brødet. Bare at det bliver bagt inde i vores køkkenovne.

Vandet skal opvarmes og gæren skal oplyses i vandet. Salt, sukker og ca. 250 gr mel skal tilsættes til gærblandingen og røres godt rundt. Det skal blive til en masse som ligner yoghurt. Læg den til lunket sted i 30 minutter. Rør i den en gang imellem. Bemærk, at masse ”vokser”, så pas på, så vælg fra begyndelsen en stor skål.

Tag en anden skål og hæld ca. 150 gr. Mel i den. Tilsæt gærblanding i den og rør dejen. Det bliver nødvendigt at tilsætte yderligere af melet. I alt skal I bruge ca. 200-250 gr. mel. Alt er afhængig, hvilket slags mel I bruger. Dejen skal være glat, dejlig og ikke klistre til hænderne.

Dæk dejen med fugtig klud og læg den til hæving i 1,5 time en lunket sted. Ælt dejen mindst 3 gange i al den tid den står og hæver. Dejen skal i al den tid vokse 2-3 gange.

I kan dele dejen i 2 dele eller bare bibeholde den som 1 brød. Form et tyndt rundt eller aflangt brød således, at kanterne er lidt tykkere end midten. Lad den til efterhævning i 60 minutter. Pensl brødet med blandingen af yoghurt og vand og drys den med birkes. Prik brødet med gaflen flere steder.

Brødet bages midt i ovnen som er forvarmet til 180 grader. Efter 5 minutters tid tage brødet ud af ovnen og pensl den igen med blandingen. Bag brødet yderligere 10 minutter indtil brødet er gylden.

Tag brødet ud af ovnen, pensl den med koldt vand og lad den hvile i 10-15 minutter. Brødet er nu klar til spisning. Nyd den til Feta ost og med te med sukker i.

tendirnew1

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email