Tebriz küfte


0 Comments | Last Update: maj 9, 2015

 

Tebriz küfte

Til 4 personer

Denne slags af küfte er klassisk for azeri fra Iran – Sydlige Azerbaijan. En gang var Azerbaijan et stort land, som blev delt i 2 dele for 200 år siden under Russisk-Iransk krig. Den mindste del – Nordlige Azerbaijan, blev erobret af Rusland og den størreste del – Sydlige Azerbaijan er blevet erobret af Iran.

Den nordlige Azerbaijan er nu den Azerbaijan alle kender med sine 8 mln indbyggere. Den sydlige Azerbaijan er stadigvæk under Iran og har 20 mln azeri tyrker indbyggere. Hovedstaden for den gamle Azerbaijan har været byen Tebriz (Tabriz), som er lige nu en af de størreste byer i Iran.

Mine børns far er en fra den sydlige del af Azerbaijan, lige præcis fra Tebriz, og denne ret har jeg lært at lave af min tidligere svigermor. Vi kan godt lide denne slags küfte. Men pga at man skal bruge så meget tid på det, laver jeg den ikke så tit. Kun når jeg har iranske venner på besøg.

Kødfars – 500 gr. Man kan bruge lamme- og kalvekød blanding, eller kun kalvekød
Løg finthakkede – 250 gr
Linser – 125 gr
Ris – 125 gr
Kartofler – 2 mellem stk.
Æg – 3 stk.
Hakkede tomater – 1 dåse
Krydderurter finthakkede– koriander, dild, persille, basilikum (behøves ikke)
Salt, pepper, gurkemeje

Yderligere 2 stk. mellemstørre løg
Som fyldt kan der bruges
Æg hårdkogte – 2 stk.
Valnødder – 10 stk.
Tørrede blommer – 8 stk.
Tørrede kirsebær – 12 stk.
Tørrede tranebær – en håndfyld

Kog linser og kartofler hver for sig lave pure af dem (også hver for sig). Kog ris til halvkogt med tilsætning af gurkemeje. Fint hak krydderurter.

Bland kødfars med finthakkede løg, tilsat halvkogte ris, pure af linser og kartofler, 3 æg, hakkede krydderurter og bland alt det hele meget godt med tilsætning af salt og pepper.

Hak 2 løg som halvmåne og steg dem i lidt olie til løget er gyldent. Tage ½ del af stegte løg til side og resten hæld en gryde med tilsætning af hakkede tomater. Fortsat med at stege dem til væsken af tomater er væk.

Kødfars blanding skal deles i 4 dele. Det bliver meget store kødboller.

Kog 2 æg hårdt. Valnødderne skal lige blancheres i vandet i 10 minutter. Skyld tørrede frugter under lunt vand.

Form af kødfarsen 4 store kødboller. Lav hul i dem og pladser de ting, som skal bruges til fyldet ind. Alt skal deles i 4 dele. F.eks. ægget skal deles i 2 dele. Dvs. ind i bollerne skal I putte: æg, stegte løg, tørrede frugter, valnødder. Form bollerne igen til en stor bolle.

Tilsat ca 2 liter vand i gryden, hvor I lige har stegt løget med tomaterne. Når vandet begynder at koge put de 4 kødboller i vandet. Skru varmen til middel. Hvis I kan lide stærke mad, så I kan tilsætte 3 stk. stærke chilipepper. Dog husk, at maden bliver meget stærk.

Kog küfte ca 1 time.

Küfte serveres separat af bouillonen. Først serveres bouillonen som forret, og bagefter selv küfte som hovedret. Man skal servere brød og syltede grøntsager til küfte.

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email