Dolma i vindrueblade


0 Comments | Last Update: maj 11, 2015

 

Dolma i vindrueblade

Hvis man oversætter ordet Dolma fra azeri tyrkisk, betyder det så, at der er noget som er blevet pakket eller fyldt i noget andet. I dette opskrift kan I lære, hvordan man fylder kødet i vindrueblade. Jeg ville også sige, at denne ret er meget udbredt i hele Østen. Dolma kan findes hos araber, osmanske tyrker (fra nuværende Tyrkiet), græker, perser, men alle tilbereder dolma på forskellige moder. En af mine kolleger på arbejdet rejser utrolig meget, han har været næsten hele Jorden rundt, og, da han smagte azerbaijansk dolma, indrømmede han, at vores dolma er den bedste ud af alle, som han har smagt indtil videre.

Hvis I vil lave rigtig azerbaijansk dolma, så skal I prøve at finde små vindrueblader. Azerbaijansk dolma, ud over smag, skiller sig af alle andre lige præcis med sin størrelse.  I specielle butikker kan man købe konserverede vindrueblade, men de plejer altid at være store. Så skal I bare sidde med en saks og dele disse blade i 2 dele. Det er lidt krævende job, men I må tro mig – resultatet vil ikke skuffe Jer! Jeg bruger altid vindrueblade, som bliver bragt til mig fra Azerbaijan, men man kan sagtens bruge dem, som I kan finde i speciel butikker.

dolma yarpag new 0

Ca. 150 gr vindruerblade
500 gr. lammefars. I kan også bruge enten oksekødsfars eller miks af lammekød og oksekød
250 gr. finthakkede løg
50 gr. gule linser
50 gr. ris
15-20 gr. Smør (”Kæregården” kan sagtens bruges)
Salt og pepper efter smag
Miks af krydderurter efter smag: koreander, dild, mynte. Gerne friske
Olie
Citronsaft af 1 citron

Til sovsen (tilberedes så meget, som kan/vil spises):
2 dl eller mere tyrkisk yoghurt
1 eller efter smag fed hvidløg
Lidt salt

Krydderurterne skal vaskes godt og hakkes i små. Risen skal således vaskes. Linserne skal koges i 15 minutter med tilsætning af salt til de er halvklare. Linserne skal ikke være hårde, men heller ikke møre.

Kødfarsen skal blandes med finthakket løg, dertil skal der tilsættes ris, krydderurter, afkølede linser, salt og pepper, smør. Alt blandes godt. I den rigtige opskrift skal man faktisk ikke bruge linserne. Men i vores hjem kan vi bedst lide dolma med linser, derfor er denne opskrift. Hvis I ikke kan lide det, så kan I sagtens lave dolma uden linser. I hvert fald, så får I den ægte azerbaijanske dolma!

Tager vindrueblade ud og læg dem i en skål. Kom med kogt vand over dem. Lad bladene ligge i vandet i 5 minutter og hæld vandet ud. Sorterer bladene, og læg de størreste ud til side.

I en gryde hæld lidt olie. Læg de store blade på bundet af gryden således, at de dækker hele bundet og danner ”en slags bund”. Det gøres for dolma ikke skal brænde af. Faktisk kan man sagtens bruge de tykbundede gryder nu uden at lægge vindrueblade ind. De brænder aldrig maden! Men det er en god idé at forsikre sig.

Nu vil vi begynde med at fylde kødfars ind i bladene. Tag et blad, læg et stykke af kødfars i midten på bladet. Tag den nederste kant af bladet og dæk med det kødstykke. Tag bagefter kanten fra venstre og dæk kødet med det. Det samme gør I med højre kant og til sidst dækker I med den frie kant hele kødet. Der ser ud som om I folder en konvolut af et stykke papir. Bare det bliver en rund en. I kan også bruge Jeres egen metode til at folde kanterne. Bare kødfarsen bliver dækket grundigt af bladet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Her kan du se step by step billeder, hvordan du laver dolma. For at vise størrelsen af bladet har jeg lagt en ren tandstikke på den.

yarpdolma  newest 8 yarpdolma  newest 7 yarpdolma  newest 6 yarpdolma  newest 5 yarpdolma  newest 4 yarpdolma  newest 3 yarpdolma  newest 2 yarpdolma  newest 1

Jeg vil senere lægge ud en video, som viser, hvordan man kan folde dolma.  Læg dolma i gryden. Så begynd med næste. Jeg plejer lægge dolma’er ind i gryden ligesom i en kæde. Meget tæt på hinanden. Så åbner dolma ikke sig og vil holde lukket hele vejen under kogetid.

Det er en god idé at drysse lidt salt over hvert lag af dolma-kæden. Det er efter smag! Det behøver I ikke gøre.

Når I er færdige med at folde dolma, hæld lidt olie ovenpå (ca. 4 spsk). Hæld kogte vand ovenpå således, at vandet dækker lidt den sidste lag af dolma’er. Stil den på kogepladen med først stærkt varme, og når den begynder at koge skrue ned for varmen til middelvarme og lad dolma’er koges i ca. 2 timer. En lille tips… Når dolma’erne koger plejer vandet altid ”fylde lidt mere”, så dolma’erne kommer op. I dette kan bladene åbnes, så dolma’er får meget uæstetisk udsende. Derfor tager en tallerken, som vil passe til gryden og dæk dolma’erne med den. Pres lidt på talerken, at den ligger tæt til dolma’erne.

30 minutter før dolmar er tilberedt, hæld lidt citronsaft ovenpå. Lad den koges yderligere 30 minutter. Sluk for varmen.

Dolma er klar til at spises. Dolma serveres med youghurt-sovsen. Sovsen skal tilberedes 1 time før spisning. Tag tyrkisk yoghurt og tilsæt derind presset hvidløgsfed. Tilsat efter smag salt. Sæt sovsen i køleskabet.

dolma yarpag new 1

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email