Plov


0 Comments | Last Update: maj 12, 2015

 

Plov

Grundopskrift på hvordan laver man ris på azerbaijansk.

Til 4 personer

plov 1

1 kop – 125 ml

Ris, gerne Basmati – 3 koppe
Vand
Smør saltet – 100 gr.
Olie
Salt – rigeligt
Fladbrød – 1 stk eller
Kartofler – 2-3 store
Safran

En halv time før I tilbereder ris skal safranen lægges i en kop og der kommes kogende vand ovenpå. Læg en underkop på koppen og læg koppen til side til I vil bruge den. Det er en god ide at male safran til støv med tilsætning af lidt melis i en morter. Så går ikke noget i tab. Melis tilsættes, at safran-tråde ikke springer i luften mens I maler dem.

safran

En dag i forvejen skal risen hældes ud i en skål. Hæld koldt vand ovenpå således at vand kommer 5 cm over risen og læg skålen til side til I skal bruge risen.

Næste dag:

Tager en stor gryde og hæld i den vand, ca. 3 l. Tilsat salt til den og sæt den til kogning. Lige så snart vandet begynder at koge, hæld vandet ud af risen og hæld selve risen ind i den kogende vand. Kog den i løbet af 5-10 minutter indtil risen bliver lidt længere og halvkogt. Det er vigtigt, at I ikke vil koge risen i vandet i alt for lang tid. Her på billedet I kan se, hvordan risen skal se ud, når den er klar til næste trin.

plov 4

Når risen er halvklar, hæld den ud på en sigte og lad ikke en eneste ris blive i gryden. I kan sagtens skylde gryden ud med koldt vand.

Kom i gryden med lidt olie og dæk grydens bund med fladbrød. Hvis I bruger kartofler, så skal de skraldes og skæres på tværs i 0,5 cm tykke lag. Læg kartoflerne på bunden af gryden.

I Azerbaijan laver man speciel dej til at dække bundet med, men den vil jeg forklare i en anden tråd.

Når grydens bund er dækket, så hæld risen ud i gryden. Lav risen i en konus form med skeen og hæld lidt vand omkring risen.  Læg små stykker af smør på risen. Lav med skeen huler i risen og læg risen på komfuret med lavt blus. (hvis I har komfuret med 6 niveau, så skal I sætte komfuret på 2). Grydens låg skal dækkes med en viskestykke og risen dækkes med låget.

Om 5-10 minutter tager låget af og tilsat safran, som I har tilberedt dagen før på risen. Hvis I kan se, at smøren er smeltet, så læg flere stykker af smør på risen. Husk, jo mere smør I bruger til risen, desto bedre vil ploven smage.  Tildæk gryden med låget igen og lad risen dæmpes med sin damp i 1-2 timer. Tiden er afhængig af risens type. Der findes nogle ris, som er klat i løbet af 30 minutter, og nogle efter 2 timer. Derfor skal risen tilses hver 30 minut.

Åbn låget og tjek, at ploven er klar. Ploven er klar på tidspunktet, når risen fuldstændigt stirrer i forskellige retninger og er blevet endnu længere.

plov 5

Adskil forsigtigt den gule ris ud fra den anden og læg den til side. Den kan bruges til pyntning af risen. Læg risen med en stor og flad ske på en stor fad og kom den gule ris ovenpå.

Bunden skal piles ud af grydens bund og deles i flere dele. Pynt risen med denne bund eller lad være. Alt op til dig!

plov 2

plov 3

Til risen serveres forskellige tilbehør. Opskrifterne kan I finde i samme afsnit.

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email