Fisindjan


0 Comments | Last Update: maj 15, 2015

 

Fisindjan

fisincan 2

Hvis I en gang har været i Azerbaijans hovedstad Baku og spiste denne ret, eller hvis I er heldige og har en bekendt, som er fra Baku og er lavet denne ret, så I fik mulighed til at spise Fisindjan, så vil I aldrig glemme smagen af retten. Under en af mine azerbaijanske aftner, hvor jeg inviterer mine danske venner og kolleger lavede jeg denne ret. Retten har ualmindelig farve – lilla farve og kan laves af kylling og kødboller. En af besøgende så Fisindjan og sagde – “Det ser ikke så lækkert ud!”. Jeg svarede, at han skulle lige smage den første og udtale bagefter, hvad han mener om det. Og ja… efter han smagte på det, tog han tallerken med Fisinjan og lagde den foran sig, for han mente at han aldrig smagte noget lignende, og som smagte godt.

Retten er god til dem, som godt kan lide valnødder. Fisindjan leveres som gryderet til Plov – risen. Men jeg godt kan lide at spise den også med bare brød. I denne opskrift beskriver jeg Fisinjan med kødboller

Jeg ville også sige, at det er vores families opskrift. Mange mennesker bruger Narsharab – granatæble saft til at lave retten, men min mormor brugte Abgora – grønne umodne vindruesaft til at lave det. Men lige nu for tiden er det svært at finde abgora, så derfor bruger vi citronsyre til at lave Fisindjan.

500 gr kødfars – blandet lamme- og oksefars
250 gr fint hakket løg
500 gr valnødder
2,5 kop (á 250 ml) vand
1 tsk citron syre
Salt og sort pepper
Smeltet smør (olie kan også bruges)

Bland godt hakket kød med fint hakket løg med tilsætning af salt og sort pepper efter smag til massen bliver ens. Lav kødboller af dem med størrelsen som hel valnød med skal. Steg dem på panden med smør eller olie. Læg kødbollerne ud i en gryde, hvor I skal lave Fisindjan og læg ovenpå smeltet smør (eller tilsat olie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valnødderne skal hakkes meget fint. Vandet skal koges derefter skal der tilsættes citronsyre og salt i den og hældes på panden. Lige så snart vandet begynder at koge på panden hæld hakkede valnødder ind. Nu kommer den allersjoveste. For at få den specielle farve skal I faktisk bruge gitteret fra kødhakker. Den plejer at være af kobber, og når den syre vand kommer på kobberet, vil den ændre farve af syrlige væske til lilla. Det er natur-kemi. Vær ikke bange for det. Det er ufarligt! I får jo også kemisk reaktion, når I tilsætter saltet til kogende vand. Når I har tilsat valnødderne til vandet, er det vigtigt, at I rører i gryden, så farven kan jævnes godt. Når farven er lyslilla, fjern gitteret fra valnøddemassen. Bemærk, at massen ikke skal være for tør (valnødderne suger væsken i sig), så tilsat mere. Massen skal være flydende. I kan smage til massen og tilsætte saltet, hvis den ikke er saltet nok. I skal til sidst få massen som I kan se på billedet nedenunder.

Gryden med kødbollerne og smørret sættes på komfuret med svag varme og tilsat valnøddemassen ind i gryden med det samme. Tilsæt smør hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt, at retten ikke skal være tør! Retten skal småkoges i 2 timer. Smag en gang imellem til retten. Tilsat salt og pepper efter smag. Fisindjan serveres sammen med risen. Hvordan laver man Plov, kan du læse her.

fisincan newest 1

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email