Lobya chilo


0 Comments | Last Update: maj 15, 2015

 

Lobya chilo – plov med hvide bønner

Denne slags plov plejer man at lave til den sidste tirsdag før Novruz. Denne serveres enten med tørrede saltede fisk eller med græskar. Græskar skæres til bøffer og steges i olien.

lobyachilo

Ris – 2 glas
Hvide bønner – 1,5 glas
Salt
Smør – ca 100 gr

Hvide bønner, som hedder også nattergalens øjne lægges til blød i vandet natten over. Næste dag skal bønnerne koges med tilsætning af salt til de er klare. Hvide bønner kan købes i supermarkedet. De ser sådan ud:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu skal I tilberede risen, som er beskrevet her. Ellers følg opskriften her.

Tager en stor gryde og hæld i den vand, ca. 3 l. Tilsat salt til den og sæt den til kogning. Lige så snart vandet begynder at koge, hæld vandet ud af risen og hæld selve risen ind i den kogende vand. Kog den i løbet af 5-10 minutter indtil risen bliver lidt længere og halvkogt. Det er vigtigt, at I ikke vil koge risen i vandet i alt for lang tid. Her på billedet I kan se, hvordan risen skal se ud, når den er klar til næste trin.

Tilsæt bønnerne til risen og bland det hele godt.  Hæld blandingen ud på en sigte og lad ikke en eneste ris blive i gryden. I kan sagtens skylde gryden ud med koldt vand.

Kom i gryden lidt olie i og dæk grydens bund med fladbrød. Hvis I bruger kartofler, så skal de skraldes og skæres på tværs i 0,5 cm tykke lag. Læg kartoflerne på bunden af gryden.

I Azerbaijan laver man speciel dej til at dække bundet med, men den vil jeg forklare i en anden tråd.

Når grydens bund er dækket, så hæld risen med bønnerne ud i gryden.

Lav risen i en konus form med skeen og hæld lidt vand omkring risen.  Læg små stykker af smør på risen. Lav med skeen huler i risen og læg gryden på komfuret med lavt blus. (hvis I har komfuret med 6 niveau, så skal I sætte komfuret på 2). Grydens låg skal dækkes med en viskestykke og risen dækkes med låget.

I denne slags ris skal I ikke bruge safran. Om 5-10 minutter tager låget af og tjek, at smøren er smeltet. Hvis I kan se, at smøren er smeltet, så læg flere stykker af smør på risen. Husk, jo mere smør I bruger til risen, desto bedre vil ploven smage.  Tildæk gryden med låget igen og lad risen dæmpes med sin damp i 1-2 timer. Tiden er afhængig af risens type. Der findes nogle ris, som er klat i løbet af 30 minutter, og nogle efter 2 timer. Derfor skal risen tilses hver 30 minut.

Åbn låget og tjek, at ploven er klar. Ploven er klar på tidspunktet, når risen fuldstændigt stirrer i forskellige retninger og er blevet endnu længere. Bland risen og bønnerne godt i gryden før serveringen. Hæld plov på en fad og server den på bordet.

Hvis I bruger tørrede saltede fisk, så skal den deles i stykker og koges i vandet til den er mør. Når fisken er klar så ser det sådan ud:

quru baliq 2 quru baliq 1

Hæld plov på en fad og server den på bordet.

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email