Pakhlava


0 Comments | Last Update: juli 13, 2015

Baku Pakhlava

Jeg formoder, at I har hørt ”Pakhlava” ordet mange gange. Og muligvis har I også spist Paklhava. Paklhava kan man uden tvivl kalde for Østens vidunder. Man kan støtte på Pakhlava i arabiske lande, i Tyrkiet, i Iran. Azerbaijan er ikke undtagelse for det. Pakhlava laver man primært til azerbaijanske forårs fest Novruz. Men man kan sagtes finde på at lave Pakhlava til fødselsdage eller til brylluper. For man ved, at den spises uanset hvad! For det smager så godt!

Der findes adskillige slags af Pakhlava i Azerbaijan: Sheki Pakhlava, Gjandzha Pakhlava, Kuba Pakhlava m.m. Og alle slags smager vild forskelligt. I dag vil jeg introducere Jer Baku Pakhlava. Opskriften har jeg arvet fra min elskede mormor. Og hun ville være meget glad at vide at i dag deler jeg hendes opskrift med Jer!

pahlava new 101

Til 2 bageform med størrelse 22cm x 30cm x 5 cm (I kan sagtens bruge engangs alluformer)
I får 45 hele og flotte stykker

Dejen:
30 gr. gær
500 ml lunket mælk
1 spsk. sukker
1 knivspids salt
12-14 spsk. mel

Yderligere til dejen:
1 æg
150-200 ml lunket mælk
200 gr. smør eller margarine
ca. 800 gr. – 1 kg mel

Fyldet:
1 kg ristede og hakkede valnødder
1 kg sukker
1 tsk. malede kardemomme

Sirup:
250 ml vand
250 gr. sukker
2 spsk. honning
2-3 tråde safran
citronsaft af ½ citron

Yderligere:
400 gr. usaltet smør (ikke margarine)
1 æg til pensling
5-6 tråde safran
Valnødder, som er delt til ¾ eller halve stykker pistacienød til pynt til hver stykke af Pahklava

Allerførst skal vi lave fyldet. Den skal laves 2-3 dage før I vil bage, dog uden tilsætning af kardemomme. Valnødderne skal ristes på en tør pande. Mens I rister valnødderne, vil det tynde skæld, som sidder fast på nødderne adskille sig. Mens valnødderne er varme, prøv at fjerne skaldet. Jeg plejer lægger valnødderne i en stof-pose eller i midten på et stykke groft stof, samler kanterne sammen og gnide den 1-2 minutter. Åbn posen og adskil valnødderne fra skaldet. Skaldet skal selvfølgeligt smides ud. Det vil se således ud.

valnødder2

Hak valnødderne i en hakkemaskine. De skal være hverken groft hakket eller fint hakket. Jeg har taget billede af hakkede valnødder samt med en tandstikke, så I kan samligne, hvor stort skal valnødderne hakkes.

valnodder1

Tilsæt til hakkede valnødder sukkeret og bland alt sammen rigtig godt. Læg blandingen i køleskabet indtil I skal lave Pakhlava.

For at lave dejen, skal vi lave nogle forberedelser til dejen. Oplys gæren i 500 ml lunket mælk i en skål. Tilsat 1 spsk. sukker, lidt salt og 12-14 spsk. mel. Rør godt alt sammen. Massen skal ligne yoghurt masse. Læg skålen til side til hævning i 30 minutter. Massen skal røres et par gange.

Imens smelt 200 gr. smør eller margarine og når den er smeltet, tilsat resten af mælken til den. Tag en anden skål, hæld 500 gr. mel i den. Tilsat gæremassen, æg, smeltet smør med mælk og ælt dejen. Tilsat efterhånden resten af melet. Det er ikke nødvendigt at bruge det hele 1 kg mel i dejen. Mængden er meget afhængig af melets kvalitet. I vil få ca. 2 kg af dejen, det skal ikke være mindre end de 2 kg! Ælt dejen ret godt, til den er smidig og ikke holder sig fast til hænderne. Dæk dejen med en fugtig klud og læg den til et lunket sted i 0,5 time. Ælt dejen imens en gang.

Del dejen til 13 lige dele. 11 dele skal laves til små boller og sidste 2 skal samles sammen og laves således til en bolle. Så bliver den sidste, 12. bolle er 2 gange så store, end andre 11. Læg de 12 boller på en viskeklud og dæk dem med en fugtig klud.

Forberedt brændepande, hvor I skal bage pakhlava. Jeg dækker altid dens bund med bagepapiret skåret ud i formens bund. Husk at brandepanden skal have høje sider, eller være dyb. I kan også bruge en gangs folie former, men husk, at med skarpe kniv kan I lave et lille hul i formen , så være forsigtige, at I ikke skader formen, da olien og siruppen kan løbe ud af skadet forme.

Tag valnøddeblandingen ud af køleskabet, tilsæt malede kardemomme til massen og bland alt sammen igen.

Begynd med at rulle små boller ud til et tyndt lag. Tag en ad gangen og rul den ud så tynd som muligt. Når dejen er udrullet, skær den i brændepandens størrelse og læg den med hjælp af kagerullen ud på brændepanden. Det samme skal laves med 2. bolle. Det vil sige, at 2 lag af dejen skal lægges ud i brændepanden uden noget. Når 2. lag er stillet ud på panden, skal den dækkes med et tyndt lag af valnøddeblandingen. Det er første etape. Nu skal skiftevist dejen rulles tyndest muligt ud og valnøddeblandingen lægges med tyndt lag ovenpå. I alt efter 1ste etape skal være 10 lag (1.ste lag indeholder 2 lag af dejen sammen) af dejen og 10 lag af valnøddeblandingen.

pahlava2

Nu tages den sidste og største bolle og så rulles den ud således, at I kan skære dejen i formen af brændepanden. Så bliver pakhlava dækken med sidste lag, som er tykkere end andre 11. Husk, at sidste tykkeste lag ikke skal dækkes af valnøddeblandingen. Nu skal I begynde med at udskære pakhlava. Først skal I med skarp kniv skære pakhlava på tværs med lange vertikale linjer, så da dannes en slags ”bånd”. Hvert bånd skal ikke være bredere end 2,5 sm.

Nu skal I vende brandepanden 45 grader til højre og beskære pakhlavaen således, at der dannes små romber. Så er I færdige med at beskære pakhlavaen og kan begynde med at pynte den.

Sæt ¾ del af valnødden eller ½ del af pistacienødden i midten for hver pakhlava. Pisk ægget, gerne æggeblommen med safrantråde. Pensl pakhlavaen med den piskede æg.

paxlava new 01

Læg brandepanden i en forvarmet til 200 grader ovn. Lad pakhlavaen bages i 5 minutter i ovnen. Imens smelt usaltet smør. Efter 5 minutters bagetid tager brændepanden ud og I kan se, at kanterne på pakhlavaen har adskilt sig. I mellemåbninger forsigtigt hæld smeltet smør (ikke margarine!). Læg brændepanden tilbage til ovnen og fortsat med at bage den i 15-20 minutter indtil pakhlava får gylden overflade.

Imens forbered sirup. Held sukker og vand i en kasserolle og bland den på komfuret. Når blandingen er varmt og sukret er næsten oplyst, tilsat honning, citronsaft og safrantråde til siruppen. Lad siruppen småkoges i 10 minutter i mellemblus og så skru ned for komfuret, så siruppen beholdes varmt.

Når pakhlavaens overflade er gylden, tag den ud og hel siruppen ovenpå hele pakhlavaen. Hæld den yderst forsigtigt, at valnøddeblandingen ikke kommer op på overfladen. Lad hellere den tage tid – 2-3 minutter, men gør det ordentligt. Ellers ender det at pakhlavaen ikke ser flot og æstetisk ud. Sæt brændepanden i ovnen og lad den bages i ovnen 5 minutter til.

paxlava new 02

Tag brændepanden ud af ovnen og lad den stå og afkøles. Bemærk, paklhavaen skal ikke afkøles helt. Når Pakhlavaen er halv koldt, således, at du kan røre det uden at blive brændt, tag hver pakhlava ud med hjælp af kniven og læg den med overfladen ned på tallerkner. Husk at fjerne bagepapir fra bunden af pakhlavaen. Pakhlavaen lægges ud med overfladen ned fordi den øverste lag skal sætter sig fast på resten af pakhlavaen. Lad den afkøles helt.

Pakhlavaen er klar til at serveres!

pahlava new 102

pahlava new 103

Husk at du kan fryse pakhlavaen ned. Når du skal servere den, tag den ud af fryseskabet 1-2 timer før serveringen og lad den optoges.

Nush olsun! Velbekomme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email