Buglama


0 Comments | Last Update: august 12, 2015

Buglama

Buglama er en ret til dem, som synes meget godt om kødretter. Hovedsageligt bruges der lammekød til retten. Denne ret findes alle steder, hvor man avler lammene. Faktisk talt kaldes retten også for hyrdernes ret. Da hyrderne passede deres får og blev sulten, slagtede de en lam og lavede retten med det samme og nød de retten under åbent himmel i bjergene. Selvfølgelig med tiden ændrede opskriften sig lidt, men princippet er det samme, ligesom for hundrede år siden.

På tyrkisk betyder Buglama – dampkoge. Og ja, det er selve princippet – at kogedampe kødet i flere timer.

Det er meget let at lave buglama. Så frygt intet. Bare lav retten, og så bliver I tilfredse.

buglama0

Til 4 personer skal I bruge:

Lammekød – 1 kg
Løg – 3 stk.
Tomater – 6 stk.
Grønne tyrkiske pepperfrugt – 3-4 stk.
Stærk Chili (behøves ikke) – 1 stk
Hvidløg – 5 fed
Krydderurter (koriander, dild, evt. estragon) – 100 gr.
Salt og pepper

Retten skal laves minimum 5-6 timer før serveringen.

Til retten bruger jeg lammelår. Kødstykker skal ikke være små, store stykker af ca. 125 gr. som er skåret i firekante. Det er helt ok, snarere nødvendigt, at kødet har knogler og fedt på sig.

Kødet skal vaskes (behøver ikke, hvis I stoler på at kødet er rent), efterfølgende lægges kødet på en viskestykke, så væsken bliver suget ud. Løg skraldes og skæres i ringe. Tomaterne vaskes og skæres i lag. Pepperfrugt og, hvis I bruger chili, således vaskes og skæres i ringe. Hvidløg skæres i lag.

Tag en stor gryde hæld lidt salt og pepper på bunden. Læg kødet med et lag i gryden, drys salt og pepperover. Læg løg ovenpå, som således drysses med salt og pepper.

buglama1

Efterfølgende læg tomaterne med et lag, drys salt og pepper. Ovenpå pepperfrugt, hvidløg og chili.

buglama2

buglama3

Gentag det samme med resten af produkterne indtil produkterne er opbrugt. Husk at drysse salt og pepper, dog, hvis I bruger chili, giv ikke så meget sort pepper til retten.

Uden tilsætning af olie eller vand sæt gryden på komfuret og skru helt op. Luk gryden med låget og lad den stå på komfuret i 5-10 minutter. Så snart I hører hvislelyd fra gryden, skru komfurets varme til minimum (f.x. 2 ud af 6) og lad retten simre 2 timer yderligere.

Imens vask krydderurterne grundigt, tør dem og hak dem ikke for groft.

I løbet af tiden kødet og grøntsager koges og vil ikke fylde så meget som i begyndelsen. De vil angive deres egen saft. Åbn låget og læg krydderurterne med et lag ovenpå. Læg låget igen og set gryden til at simre i mindst 3 timer til. Efter en time åbn låget og lad saften komme lidt ovenpå krydderurterne.

buglama4

Læg lågen tilbage. Efter 2 timer åbn lågen og lad gryden simre 20 minutter til uden låg.

Retten er klar, når kødet er så dampet/kogt, at den falder fra hinanden og fra knogler.

buglama5

Retten er klar til spisning. Læg grydens indhold i dyb skål og server det med frisk bagt brød, baguette, tyndbrød og friske grøntsager og krydderurter.

buglama6

Nush olsun! Velbekomme!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Pinterest
Pinterest
fb-share-icon
Instagram
Follow by Email